Зиму проводжали, весну закликали.

   В бібліотеці села Бегендяцька Пастіль 14 лютого для діточок та їх мам було проведено народознавчий калейдоскоп «Зимові свята України». Провели захід завбібліотекою М. Веселовська та старшокласниці К. Лазорець, Ж. Штець, Яна і Таміла Мохналь.
   Діти з цікавістю слухали про українські традиції свят трьох зимових місяців року: Введення в храм Пресвятої Богородиці, Андрія.  Різдва,
Нового Року та Водохреща. Розповіли про  свято Миколая та звичаї   святкування  Святвечора в своїх родинах. Поділились враженнями від різдвяних свят. Дізнались про історію, значення та звичаєві обряди Стрітення.
   Учні молодших класів В. Бобенич, Р. Бабич, Ю. Веселовський,        
І. Висоцький, А. Харко і Н. Харко взяли  активну участь у  грі «Калейдоскоп стрітенських сніжинок-прикмет та грі – єралаш  «Прислів’я та приказки про зиму».
Тоді всі дружно заспівали зимі на прощання пісеньку «Зимонька-зима», а Р. Бабич дуже гарно продекламував віршика про зиму-чарівницю.
    Зиму провели і  веснянками, примовлянками стали весну закликати.
    Сценка «Зустріч Весни з Зимою» у виконанні Таміли та Яни Мохналь дуже сподобалась  глядачам. Господиня свята Стрітення вручила Весні символічні ключі, а Весна пообіцяла дітям якнайшвидше відімкнути Землю від зимового сну, подарувала клуночки з чарівним насіннячком, побажала дівчаткам краси, хлопцям сили, а всім присутнім в бібліотеці – здоров’я і миру нашій милій Україні. Діти із задоволенням водили хоровод з Весною, співали веснянки.
   На закінчення свята завбібліотекою розповіла  як у нас в Україні з давніх-давен жінки, готуючись до зустрічі весни, випікали з тіста жайворонків і роздавали їх дітям. Щоб росли здоровими і щасливими. Вважали, що саме птахи на своїх крилах приносять весну із далекого краю, проганяють люту зиму. А тоді пригостила всіх тістечками – жайворонками  і  сердечками- валентинками, привітала  гостей свята і учасників дійства з Днем Валентина  і побажала  всім  любові, взаєморозуміння, єдності.
   Також із циклу «Зимові свята України»  для жителів села було проведено:
Свято  Миколая під назвою «Ангели з Миколаєм добра й миру всім бажають». Вийшло напрочуд вдало і цікаво. Радості малечі не було меж.
-  Щедрування «Різдвяно-новорічні передзвони». Ці етнодесанти щедрувальників вже стали традиційними в практиці роботи.Тут крім вищеназваних учасників варто згадати О. Готру, А. Харко, П. Веселовського, М. Висоцького та В. Чухра, які чудово зіграли ролі Святого Миколая, Діда Мороза, Ангела, Вітра та Хуртовини.
   Бібліотека й надалі працюватиме в напрямку відновлення і збереження традицій села. На черзі – весняно-літній цикл народних свят України.
   До речі, в бібліотеці оформлено народознавчий куток «Лемківська світлиця». Всіх бажаючих більше дізнатися про історію, звичаї, побут, ремесла, видатних земляків, запрошуємо до нашої бібліотеки.










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сценарій до Дня Незалежності України 2022 р.

Вітання колегам бібліотекарям